The English Bakery

by De Kat op het Spek

British and Overseas Sweets & Savouries

Delft

About Gluten....
Gluten is a group of seed storage proteins found in certain cereal grains. Gluten have elastic and adhesive properties, making it possible to let dough rise and keeping form. Roughly 80% of the total proteins in (bread)wheat are gluten. Gluten can trigger autoimmune and inflammatory reactions to some people, amongst others people with celiac disease.


Gluten in our Bakery....

Since we are making all pastry and dishes ourselves, we use a lot of flour and other gluten containing basic ingredients in our bakery.

For some products (like our almond cookies or sauces/meals with f.i. starch-binding) no flour or gluten products are used, so they basically contain no gluten.
However with the use of that large amount of flour in our kitchen and ovens there is no way to rule out glutencontamination.

So unfortunately: we do not have the possibility to produce gluten-free in our own bakery.


Exceptions....

Of course for the exception: there are pre-packaged imported products coming from glutenfree producing factories, which we sometimes have in our shop. Those products are marked extensively as gluten free; the responsibility therefore lies with their respective producers.

Over Gluten....
Gluten is de naam van een groep eiwitten die voorkomen in diverse granen en graanproducten. Gluten hebben elastische en lijmachtige eigenschappen en die maken het mogelijk om deeg te laten rijzen, vorm te geven en vorm te laten houden.
Gluten kunnen bij sommige mensen ontstekings- en auto-immuun reacties oproepen in de darmen (coeliakie).

Gluten in onze keuken....
Omdat wij al ons gebak, degen en gerechten zelf maken gebruiken wij veel bloem en gluten bevattende basis-ingredienten.

In sommige producten (bijvoorbeeld onze amandelkoekjes en sauzen/gerechten met bijvoorbeeld maizena-binding) gebruiken wij geen bloem of glutenproducten. Deze gerechten bevatten dus in de basis geen gluten.

Echter met de grote hoeveelheden bloem en degen die we gebruiken in de keuken en ovens is het niet mogelijk om gluten-besmetting uit te sluiten.
Wij hebben helaas dus geen mogelijkheden om glutenvrij te produceren.

Uitzonderingen...
Voorverpakte (import) producten afkomstig van glutenvrij-producenten die wij af en toe in de winkel hebben. Deze producten zijn gemarkeerd als glutenvrij; de verantwoordelijkheid hiervoor ligt echter bij de betreffende producenten.